Boya yapı dekorasyon malzemeleri, bir yüzeye dekoratif amaçlı renk vermek için veya koruyucu bir tabaka oluşturma amaçlı kullanılan kimyasal bir malzemedir. Boyalar bünyesinde; bağlayıcılar, pigmentler ve dolgu malzemeleri, kimyasal katkılar ve çözücüler olmak üzere dört temel unsur bulundurur.
Boya seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar; hangi yüzeye uygulanacağı, örtücülüğü, boya kıvamının su ile ayarlanması için su kaldırma gücü, kolay uygulanabilir olması, ekonomik olması, sarfiyatı ve kaliteli olmasıdır. Boyanın tek katta kapladığı alan çok önemlidir. Bu alan yüksekse kullanılan boya miktarı da oldukça az olur. Su bazlı boya seçerken ne kadar su kaldırabildiğine, solvent bazlı boyalar için ise tinerle inceltme oranına dikkat edilmelidir. İnceltme oranının yüksek olması tercih edilmektedir.
Boya yapılırken kullanılan yardımcı ürünlerden olan rulolar, fırçalar, petek poliköpük, maskeleme bandı ve zımparalar, vazgeçilmez unsurlardandır. Boya malzemeleri nin kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar ve püf noktaları vardır. Örneğin, uzun tüylü olan ruloların plastik ve dış cephe boyamasında, kısa tüylü olanların saten boyalar la, mercan ruloların ise grenli boyalarla kullanılması, fırça kullanımında tüylerin dökülmemesi için önceden silkelenip tozunun alınması gibi. Ayrıca, tüm bu malzemelerin temizliği yapılırken kullanılan boyanın özelliklerine göre farklı çözeltilerle temizlenmesi gerekmektedir. Geniş yüzeylerde rulolar tercih edilirken, kesişim noktalarında, kapı ve pencerelerde ise fırçalara ihtiyaç duyulur.
Su bazlı boyanın uygulanması kağıt kaplamadan daha kolaydır. Herhangi bir deformasyon oluştuğunda duvarda (çarpma vs) telafisi daha kolaydır. Duvar kağıtlarına nazaran daha kolay silinmektedir. Boya renkleri nin alternatifleri çok fazladır. Duvar kağıdının yenilenmesi gerektiğinde tekrar sökülmesi ve boya uygulanıp daha sonra kağıt kaplanması gerekmektedir. Ancak duvarlar boyayla kaplandığında üzerinde değişiklik yapılması ve revizyon yapılması daha kolaydır.
İç ve dış cephelerde farklı türde boyalar kullanılır. Dış cephelerde kullanılan boya ürünleri farklı sorunlara uygun çözümler getirme amaçlı kullanılır. Bunlar; çatlama, kabarma, tebeşirlenme, kirlerin toplanması, çiçeklenme, solma, donma, üst üste bindirme, küf, paslanma, boya uyuşmazlığı, soyulma, zayıf alkali dayanım, kimyasalların kusması, yüzey kırışıklığı, ahşabın kararması-yaşlanması gibi sorunlardır. Her bir farklı sorun için farklı özelliklerde boyalar kullanılır. İç cephelerde kullanılan boyalar su bazlı ve solvent bazlı boyalardır. En çok tercih edileni su bazlı boyalar olmakta, bunların da avantajı sağlığa zararlı olmaması, çabuk kuruması, kolay uygulanabilirliği ve temizliğinin kolay yapılması olarak sıralanabilir.
HIRDAVAT MALZEMELERİ
Hırdavat inşaat yapı malzemelerinin yan ürünleridir. İnşaat yapımında, tamirlerde kullanılan malzemelerdir. Büyüklü küçüklü malzemeler çok çeşitlidir. El aletlerinden, ölçü aletlerine, boya malzemelerinden, kaynak malzemeleri ne kadar çok fazla çeşit ve model vardır.
Elektrikli el aletleri küçük boyutlu elektrikle çalışan ufak işler için ideal malzemelerdir. Çeşitli elektrik veya tesisat tamirlerinde kullanılır. Elektrikli aletler matkaplar, küçük testereler, oyma aletleri gibi aletler ve bu aletlerin parçaları kullanılır. Kesici, delici, kırıcı, karıştırıcı aletlerdir. Bu aletlerin farklı boylarda uçları da satılmaktadır. Her alana uygun istenilen işi yapabilmek için tercih yapılır. Ayrıca çeşitli zımpara aletleri, tıraşlama aletleri de bu gruba girer. Kesici takımlar ve farklı yapıdaki uçları farklı işleri için kullanılır. Düz, yuvarlak dişli veya düz uçlar uygun olan yerlerde uygulanır.
Ölçme cihazları inşaatlarda önemli aletlerden biridir. İç ve dış mekan inşaatlarında ölçü almak için dijital ölçü aletleri kullanılır. Duvar tarama cihazları, açı ölçerler, şerit metreler ve lazerli teraziler sayılabilir.
Bahçe aletleri de hırdavat malzemeleri olarak satılmaktadır. Bahçe makasları, çit kesme aletleri, çim biçme aletleri, tırpan, bıçakları gibi aletler bahçe bakımında kullanışlı eşyalardır.
Havalı aletler olarak somun sökme, satıh taşlama, somun sıkma makineleri gibi aletler ve bunların çeşitli uçları kullanışlıdır.
El aletleri olarak tamir işlerinde kullanılan tornavidalar, yıldız tornavidalar, penseler, boru anahtarları, kargaburunlar, kerpetenler gibi aletler küçük el aletleridir.
Kaynak makineleri ve hava kompresörleri, kesme makineleri, lehimleme makineleri gibi aletler de amaca yönelik kullanılan aletlerdir.
İş güvenliği ile ilgili bazı aletler de hırdavatçılarda bulunur. Eldivenler, baretler, gözlükler, fenerler gibi malzemelerin kullanımı önemli ve gereklidir. Bu tip dükkanlarda bulmak mümkündür.
Kimyasallar, yapıştırıcılar ve boya malzemeleri de nalbur ve hırdavat kategorisine girer. Yapıştırıcı kimyasallar, katkı malzemeleri, alçı ve benzeri malzemeler yaygın kullanılır. Boya ve boya katkıları, fırçalar, spatulalar hırdavat olarak satılmaktadır.
Daha küçük ama gerekli malzemeler olan çiviler, teller, borular, hortumlar, contalar, kilitler, kapı kolları, musluklar gibi daha birçok nalbur ve hırdavata malzemesi sayılabilir.
KAPI KOLLARI
Yapı malzemelerinden olan kapı kolları estetik olarak model seçenekli üretilmektedir. Her malzeme ve modelde bulunan kapı kolları evde olmazsa olmaz kapıların vazgeçilmez aksesuarı ve önemli bir parçasıdır.
Çeşitli boyutlarda ve modellerde tasarlanan kapı kollarını kapının rengine, modeline, mekanın dekorasyonuna uygun olarak bulmak mümkündür.
Pirinç, alüminyum, çelik, krom, PVC gibi çok çeşitli malzemelerden üretilen kapı kolları her gün çok sıklıkla kullandığımız bir araçtır. Dış kapı kolları ve iç kapı kolları olarak ayrılabilir.
Kapı kolları anahtarlı olarak bulunabildiği gibi sadece tek kol olarak da mevcuttur. Kilit kullanılmayan kapılar için tek kol kullanılmaktadır. Anahtar ve kol tek bir parça olarak da satılmaktadır. Bu model yaygın olarak kullanılır. Dış kapı kolları daha sağlam yapılan ve anahtarlı olan modellerdir. Genelde dış kapının sokağa bakan tarafında kol olarak değil itme modülü yapılır. Dışarıdan açılması kolay olmaması için bu modeller tercih edilir.
Kollar çift alınmalıdır. Kapının her iki tarafında monte edilen kollar içeriden ve dışarıdan açılabilir. Kapı kollarının mekanizması basit bir mekanizmadır. Kol aracılığıyla içerideki mandal içeri girer ve kapı açılır. Kapatmak içinde aynı mekanizma karşı tarafında yerleştirilmiş olan mekanizmadaki yuvasına oturur ve kapı kapanmış olur.
Kapıları sadece çekerek açmaya yarayan kollar da vardır. Bunlar oynar mekanizmalı olup çekildiğinde açılır. Bu kollar düz hareketsizdir. Sadece bir çekme yerinden oluşur.
Amerikan kapı kolları ise çevirerek açılabilen tiptedir. Bunlar hem kilit hem de kapı koludur. Arkalı önlü olup kilit yeri ortadadır.
Çeşitli desenlerde üretilen kapı kolları mobilyalar ve kapı malzemesiyle uyum sağlayabilecek şekillerde yapılır. Çok çeşitleri olan kollar renk ve model olarak çok fazladır. Modern ve klasik tasarımlarıyla her ev dekorasyonu na uyum sağlar.
Çanakkale Seramik Bölge Satıcısı
SERAMİKLER
Seramiğin tarihçesine baktığımızda, kullanılan ilk seramik lerin Güneydoğu Asya’da gelişmiş Pers Çinisi adı verilen yumuşak pişmiş seramikler ve Tang ve Sung devirlerinde Çin’de gelişmiş sert pişmiş seramikler olduğunu görürüz.
Seramikler ana malzeme olarak kilden yapılır, bunun yanı sıra yardımcı maddeler olarak kaolin, kuvarts, feldspat ve su kullanılır. Seramikler özellikle yer karolarında, kayma ve düşmelere önlem açısından kullanılırlar. Çünkü fayanslara kıyasla daha boşlukludurlar (daha az sırlı) ve daha kalındırlar. Fayans ve seramik leri iki gruba ayırmak gerekirse, geleneksel seramikler ve yeni seramikler olarak sınıflandırabiliriz. Geleneksel seramikler, kil, çimento ve cam mamüllerinden oluşmakta, yeni seramikler ise tek kristaller, sentetik kristaller, sermetler vb. mamüllerdir.
SERAMİK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Seramiklerin boyut ve renk kodları ambalaj üzerinde yazılı olmalıdır. Aynı tarihte üretilmiş ve aynı boyut ve renklerdeki seramik kutularını almanız önemlidir. Seramik karoları nerede kullanacağınızı belirleyip ona göre ürün seçmeniz gerekir. Çünkü farklı kullanımlara göre farklı yapıda olan seramik karoları vardır. Mesela, yoğun kullanılan alanlarda daha dayanıklı seramik karoları seçilmelidir.
Her zaman seçtiğiniz seramik ürününden ihtiyacınızın biraz daha fazlasını almayı ihmal etmeyin. Seramik karoları yerleştireceğiniz alanın ihtiyacından biraz daha fazla malzeme almanızda yarar vardır. Seramikleri döşerken olası kırılmalara karşı elinizde yedek bulunması ya da ileride oluşabilecek tamirat ihtiyacı sonrasında aynı karolardan elinizde olması oldukça faydalı olacaktır.